Laptop akkumulátor tesztelése

Használt laptop akkumulátor tesztelése

laptop
laptop

A laptop akkumulátor tesztelése több szempontból és több helyzetben is hasznos lehet számunkra. Amellett, hogy meglévő gépünk esetén informálódhatunk az aktuális állapotról, használt laptop vásárlásakor is érdemes leellenőriznünk, milyen teljesítményre is képes a kiszemelt hordozható gép energiatárolója. Az alábbi cikkben főleg az utóbbi helyzetben lévők számára igyekszünk némi segítséget nyújtani, de természetesen azok számára is tartogathat új információt az alábbi bejegyzés, akik már régebb óta egy laptopot használnak és kíváncsiak az akkumulátoruk teljesítményére.

Használt laptop vásárlása

A laptop használókat egy használt eszköz vásárlásakor a teljesítményen kívül két fontos dolog érdekli:

 • laptop üzemideje

 • laptop várható élettartama.

Az élettartam és üzemidő kérdése a használt laptopok vásárlásakor sokkal fontosabb és kényesebb tényező, mint egy új eszköz esetén.

Használt laptop üzemideje

A használt laptopot vásárlók számára rendkívül fontos tényező, hogy meddig képes üzemelni a notebook saját akkumulátorának kapacitására támaszkodva. Az akkumulátor aktuális üzemideje több tényezőtől is függ egyszerre.

Elsősorban természetesen a beépített elem kapacitásától és típusától függ az üzemidő. Azonban a laptop akkumulátorának kapacitása és üzemideje a használati idő során folyamatosan csökken. A gyártók adatai szerint nagyjából 1 év alatt 15-20%-kal csökken az akkumulátor kapacitása, tehát ezzel együtt a laptop működési üzemideje is.

Az üzemidőre ható összetevők:

 • akkumulátor állapota

 • hardverek energiaigénye

 • telepített szoftverek

 • futtatott szoftverek

 • energiahasználati beállítások

Használt laptop élettartama

A laptop élettartama alatt azt az időt értjük, amíg a gép elektronikai rendszere működőképes és el tudja látni alapfunkcióit. A használt laptopok piacán összefuthatunk akár 10-15 éves gépekkel is, ezért az élettartamnak nincs igazán jelentősége a vásárláskor. Általában a helytelen használat az, ami megrövidíti a gép élettartamát.

Fontosabb kérdés a hardver degradációja és technológiai öregedése. A folyamatosan fejlődő technológiának köszönhetően már 2-3 év alatt is képes elöregedni egy laptop teljesítménye. Azonban az egyes hardvereknél bekövetkező meghibásodások idejéből egy általános élettartamérték kikövetkeztethető egyes gyártóknál és típusoknál. Ez azonban akár sokszorosa is lehet egy-egy jól gondozott példánynál.

A laptop hardvereinek átlagos élettartama az alábbiak szerint oszlik el:

 • akkumulátor 2-3 év

 • merevlemez és memória 3-5 év

 • kijelző 20 év

 • alaplap és chipek 7-8 év.

Egy laptop átlagos élettartama tehát megközelítőleg 5-6 év. Ezalatt 1-2 alkalommal sor kerülhet akkumulátorcserére, és ennyi idő elteltével a technológiai öregedés is szükségessé teheti a fejlesztést. Ezért használt laptop esetén a teljesítmény mellett a műszaki állapotot is alaposan górcső alá kell vetnünk.

Ahhoz, hogy a lehető legtovább bírja a laptopakkumulátor, már az elejétől kezdve érdemes betartani néhány fontos tanácsot, amiről a Mire figyeljünk laptop akkumulátor első használatakor? című cikkben olvashatsz.

Laptop akkumulátor tesztelő programok

Használt laptop vásárlásakor hasznos segítséget nyújthat számunkra egy laptop akkumulátor tesztelő program használata. Ezek a programok ugyan nem hosszabbítják meg a hardver üzemidejét vagy élettartamát, de segítségükkel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, a váratlan leállásokat.

Az akkumulátor ellenőrző programok információi alapján idejében felfedezhetjük, ha a megszokottnál gyorsabban öregednek az energiatároló cellái, és az okok feltárása után meghosszabbíthatjuk az eszköz üzemidejét. Az információs programok nem tekinthetők csodaszernek, de jelzéseik alapján még időben elvihetjük a laptopot a megfelelő szervizbe, ahol megtalálják a hibák forrását.

Amennyiben használt laptopot szeretnénk vásárolni, a legjobb amit tehetünk, hogy ténylegesen kipróbáljuk az adott eszközt. Ilyenkor ne csak figyeljük bekapcsolt állapotában, hanem próbáljuk letesztelni úgy, hogy ténylegesen azokra a funkciókra koncentrálunk, amelyre meg szeretnénk vásárolni.

Összegezve:

A használt laptop vásárlásakor tehát érdemes odafigyelni a műszaki állapotra, teljesítményre és az akkumulátor üzemidejére is. Figyelmetlenség esetén egy használhatatlan akkumulátornak köszönhetően ugyanis csak egy kisebb méretű asztali gépet vehetünk, melyre még biztosan költenünk kell majd, ha hordozni is szeretnénk magunkkal.